6 tips til et mer miljøvennlig kosthold

Å spise sundt og miljøvennlig handler om så mye mer enn å spise mer grønt og mindre fett og sukker. Foto: Freeimages

Vi kan alle gjøre små eller store grep i hverdagen for å leve litt mer miljøvennlig. Å ta noen flere bevisste matvalg er noe av det vi alle enkelt kan gjøre. Her er noen matnyttige tips til et sunnere og grønnere kosthold.

1. Spis mindre kjøtt

Vårt animalske forbruk står for nesten 20 prosent av våre totale klimagassutslipp. Det går med 20.000 liter vann for å produsere 1 kg biff og animalsk forbruk bidrar til forurensning og utslipp både under transport og ved produksjon av kraftfor og emballasje. I tillegg er god dyrevelferd ofte fraværende. Norske helsemyndigheter oppfordrer til å spise mindre rødt kjøtt blant annet grunnet kreftfare og overforbruk av ressurser globalt. Hvis alle nordmenn kutter kjøtt en dag ekstra i uken tilsvarer det utslipp fra 200.000 biler.

Mer om å spise mindre kjøtt kan du finne her.

2. Velg økologisk

Mat som er økologisk er dyrket frem naturlig uten bruk av giftige sprøytemidler og ugunstige tilsetningsstoffer. Å velge økologisk er dermed bedre både for helsen vår og miljøet.

Mer om økologi finner du her.

3. Minst bearbeidet mat

Jo renere maten er i sin originale tilstand jo bedre er det. Velg mat og drikke som er bearbeidet mints mulig og se etter mat som har minst mulig ingredienser på innholdslisten. For eksempel vil det være bedre å lage en suppe fra grunn med rene råvarer fremfor å kjøpe en suppepose med en lang ingrediensliste du knapt forstår halvparten av. Bedre for både helsen og miljøet.

4. Kortreist mat

Mye mat reiser langveis fra og bidrar til stor utslipp både i form av klimagasser og forurensning. Mange av disse matvaren kan ofte kjøpes lokalt, så hvorfor kjøpe oksekjøtt fra Afrika hvis du kan få det fra en lokal bonde og samtidig støtte opp om en lokal bedrift. Søk på nett eller forhør deg i lokalmiljøet om lokale produsenter. Se ellers etter Nyt Norge merket for norske produkter eller be din lokale butikk om å ta inn mer lokalprodusert mat.

5. Dyrk selv

En del mat kan vi dyrke selv med enkle midler og mye klarer seg selv hvis det bare får vann og god temperatur. Har du ikke hage kan mye dyrkes i både vinduskarmer eller i potter på balkongen.

Les mer om å dyrke din egen mat her.

6. Lag din egen ferdigmat

Mange tyr til ferdigmat i en travle hverdag. Å lage din egen ferdigmat er enkelt. Lag mer middag når du er i gang og frys ned i ferdige middagsporsjoner. Du sparer mye tid og strøm, får mindre søppel og får brukt opp alle råvarene før de blir dårlig. Ta ut maten noen timer før de skal spises så sparer du tid på oppvarming.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.