12 ting å gjøre istedenfor shopping

Vi kan gjøre mange ting som gir lykkefølelse som en del får ved å kjøpe ting. En utflukt med de nærmeste kan være en slik ting. Forskjellen er at gleden varer så mye lengre da minnene som regel lever videre lenge etter opplevelsen. Foto: SXC

Vi kan gjøre mange ting som gir lignende lykkefølelse som en del får ved å kjøpe ting. En utflukt med de nærmeste kan være en slik ting. Forskjellen er at gleden varer så mye lengre da minnene som regel lever videre lenge etter opplevelsen. Foto: SXC

Å kjøpe uten å egentlig trenge noe er noe mange gjør for å glede seg selv eller skape litt spenning i hverdagen. Men å handle gir som regel kun en kortvarig glede. Her er noen antikjøpetips til ting du kan gjøre istedenfor når kjøpelysten kommer over deg.

Vårt overforbruk bidrar til store miljøproblemer og ikke minst har folk flest mye mer enn de egentlig trenger. I tillegg vet man at et hjem med for mye ting og rot kan gi en negativ effekt på både helse og sinn. Ved å kjøpe mindre gjør du med andre ord både deg selv og miljøet en tjeneste.

  1. Arranger byttefest med venner eller familie. Du blir kvitt ting du ikke trenger og kan kanskje bytte til deg noen nye brukte ting.
  2. Ta en tur på biblioteket. Hvorfor kjøpe bøker som bare leses en gang når du kan låne dem gratis. Lei bøker og filmer helt gratis og lever tilbake når du er ferdig med dem.
  3. Rydd i skuffer og skap. Ta gjerne et rom eller et møbel om gangen. Gå igjennom det du har, sorter, gi vekk og kast for resirkulering det som er ødelagt. Ofte kan man finne ting lengst bak i skapene som er glemt, og det blir som å få nye ting.
  4. Gi vekk eller selg det du ikke vil ha. Sorter i esker og poser og doner dine ting til en veldedig sak eller folk som trenger det. Med sosiale medier i dag er det lett å legge ut et spørsmål om noen kjenner noen som trenger en sekk med barneklær, en eske med kjøkkengrei eller en brukt kommode. Ønsker du å selge ting kan du melde deg på et marked, selge ting via internett eller ha et garasjesalg.
  5. Bake noe og bruke opp rester. Sjekk hva du har i kjøkkenskapene og lag noe mat av det som snart begynner å bli for gammelt. Finn oppskrifter på nett eller lån kokebøker på biblioteket eller hos venner.
  6. Sorter bildene dine. Få orden og system på både fysiske og digitale bilder. Legg fysiske bilder i album, sorter digitale bilder etter årstall og måneder og skriv titler som henviser til innhold for lett tilgjengelighet. I denne digitale tidsalderen blir de fleste bildene ofte bare liggende på datamaskinen, og det er jo synd. Finn et Svanemerket trykkeri og lag deg en årbok med de beste bildene. Også fine å gi som gaver.
  7. Planlegg en utflukt. Hyggelige opplevelser har vi mye igjen for og trenger ikke koste noen ting. Planlegg en tur i naturen med venner eller en du ikke har sett på lenge. Overnatt ute i naturen, ta bussen eller toget til et sted du alltid har ønsket å se, eller meld deg inn i den lokale turistforeningen som arrangerer lokale turer.
  8. Skriv et brev. Fysiske brev er sjelden vare i dag, og desto hyggeligere å både gi og få. Skriv et brev til en du er glad i, til en politiker eller lokalavisen om en sak du brenner for.
  9. Lag en «To Do» liste. De fleste som har hus og hjem har ting som skulle vært gjort og ting som «aldri» blir gjort. Men ingenting er vel så tilfredsstillende som å få ting gjort så vi kan slippe det fri fra hodet vårt. Lag en liste over ting som må gjøres for «Ute» og «Inne» og stryk over etterhvert som du får tingene gjort.
  10. Skaff deg en hobby. Bruk litt mer tid på en hobby eller interesse som ikke omhandler å kjøpe. Vær kreativ og gjenbruk materialer du har hjemme, ta deg et kurs, begynn med en sport du alltid har drømt om, meld deg som aktiv til en lokal miljø- eller hjelpeorganisasjon.
  11. Lag gaver selv. Alle er flink i noe. Bruk tid på å lage gaver og lag din egen «gaveboks», så har du gaver klar til neste anledning. Noen gaver kan være mer personlig enn andre. Gjenbruk materialer du har til å skape nye unike ting. Hjemmelaget matprodukter laget av økologiske råvarer er både nyttig og kjekt å få. Planter eller frukter fra egen produksjon, fotoalbum, kreative kunstverk eller håndlagde bruksting. Eller hva med å lage gavekort hvor du kan notere en tjeneste du ønsker å gi. Husk å tenk over hva den som skal ha gaven liker eller ønsker seg. Liker personen ikke orange bør du kanskje ikke gi en orange pyntepute som du har sydd av dine avlagte duker.
  12. Ta deg et reelt kjøpestopp. Ta deg en lengre periode hvor du ikke handler annet enn det du virkelig trenger. Erstatt shopping med å; låne, dele, dyrke, reparere, gjenbruke, lage og unngå engangsprodukter. Men først og fremst, erstatt shopping med å ta noen flere bevisste valg.
Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.